A Balaton parttól 4 km távolságra fekvő település számos látnivalót kínál az ide érkezők számára, legyen szó természeti-, vagy épített örökségekről. A Forrás-hegyi Geológiai Tanösvény, a Malomvölgyi Tanösvény, illetve a települést körbevevő gyümölcsös- és szőlőskertek pincesorai, a környék kilátóihoz vezető turistautak, lovasudvarok  mind-mind könnyen elérhető programként szolgálhatnak. A közel 1000 éves település a hagyományos építészetet őrzi, a falu központjában látogatható Civilház és Helytörténeti bemutatóhelyen pedig állandó kiállításként megismerhetőek a faluban átörökített tárgyi emlékek. A XII. században a környéken sokáig bányászott vörös homokkőből épült Prépostsági templom és Prépostsági kúria a település központjában található.

Központunkhoz vezető út közvetlenül csatlakozik két tanösvényhez.

A Forrás-hegyi Geológiai Tanösvény Felsőörs észak-nyugati településrészén található.  Az egykori kőnyerőhely nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani és rétegtani érdekességet vonultat fel.

Bejáratunktól alig 60 méterre a Malomvölgy Tanösvényen indíthatjuk sétánkat, mely helyi jelentőségű védett terület. A patak medrét követve sok helyen találkozhatunk mésztufagátakkal, apró zuhatagokkal és magasra törő sziklaképződményekkel (Miske-szikla). A Balaton-felvidék erdeire jellemző állatvilág mellett, ritka, csak a területen élő állatokat is láthatunk, mint a darázsölyv, piszedenevér és kék pattanóbogár. Növényvilág a kis területen változatos mikroklimatikus viszonyok miatt gazdag. Megtalálható számos kosbor (Bíboros kosbor), élősködő növények, mint a kónya vicsorgó, mentafélék, árvalányhaj, fekete- és leánykökörcsin és kora tavasszal a nagy területeket borító hóvirág. Az ösvényhez, Lovas falu felé haladva jobbról kapcsolódik a Király kúthoz vezető út, mely forrását és körülötte kialakított pihenő- és tűzrakó helyét is érdemes felkeresni. A völgy és a zöld jelzésű turistaút Lovas településnél csatlakozik a „Balatoni kék” turistaúthoz, melyről a Balatoni panorámaúton Paloznak és Csopak, illetve keleti irányban Alsóörs és a Vöröshomokkő tanösvény felé folytathatjuk utunkat.

A környező, Balaton-felvidéki települések számos épülete tanúskodik róla, hogy a terület az Árpád-kor óta lakott és sok, a kor építészeti jellegzetességeit a mai napig eredeti formájában magán viselő épület, épületrész található. Érdemes felkeresni Alsóörsön a XII. században épült, mai református templomot, mely egyedülálló módon külső freskókat mutat a déli homlokzatán, illetve ugyancsak az ófalu területén, egy utcányira található kisnemesi udvarházat, melyet „Török házként” emleget a népnyelv. A „Balatoni kék” turistaúton érhető el a Csere-hegyi és a Somlyó-hegyi kilátó, illetve a régi vörös homokkő bánya, mely területén nyári, időszaki előadásokkal kőszínház működik. Paloznak páratlan faluképe, az itt található közösségi- és magáningatlanok mind igyekeznek őrizni és bemutatni a Balaton-felvidék építészeti jellegzetességeit, melyért 1998-ban Hild díjjal jutalmazták a falut. Érdemes megismerni, végigjárni a Kálváriát, a templomkertet, a Tájház udvarában gyakran találkozhatunk zenés- és kulturális programokkal. A falu fölé emelkedő Endrődi kilátóból páratlan kilátás nyílik a tájra és innen folytathatjuk utunkat Csopakra, ahol tovább ismerkedhetünk a környék nevezetességeivel. A Ranolder kastély, az Angolkisasszonyok nyaralója, melyben jelenleg a Balaton Felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága működik, illetve az ófalu területén található népi építészeti emlékek, a Csonkatorony és több, ma malomipari kiállításnak is otthont adó vízimalom épületével találkozhatunk.

A környéken számos vendéglátóhely, étterem, borászat is található, melyekhez kitűnő eligazodást adhat a „Balatoni gasztrotérkép”.